Text Box:

De Kate Bush Efteling tv muziek special is een collectie van 6 nummers van Kate Bush haar debuut lp “ The Kick Inside”. Dat de Efteling is gekozen voor de locatie is niet zo moeilijk te raden. Het zweverige en mysterieuze van Kate haar nummers waren voor de film makers reden genoeg de Efteling als locatie uit te zoeken. De Efteling was opdat moment net klaar met het bouwen van de nieuwste publiektrekker nl. het Spook -kasteel! Voor die tijd een dure investering,de geschatte kosten lagen op 1.6 miljoen Euro! maar het resultaat mocht gezien worden! 18 maanden lang is aan het Spookkasteel gewerkt, met een oppervlakte van  1.200 vierkante meter, en een capaciteit van 1.500 bezoekers in een uur! Dat de Kate Bush special hier werd gefilmd was voor de Efteling natuurlijk een prachtige kans om deze nieuwe attractie te promoten! De meeste nummers van Kate haar Lp werden gefilmd in en rond het Spookkasteel, en enkele nummers op andere locaties, bv. De Indische water -lelies waar Kate het nummer “Them heavy people “ ten gehore brengt. De avond van 12 mei 1978 was de special te zien bij de Tros. Jaren later waren er diverse video-opnames in de roulatie, waar de beeld kwaliteit veel te wensen over liet….Gelukkig is er een opname bewaard gebleven die van een behoorlijk hoge kwaliteit is! Geruchten gaan dat Kate haar Nederlandse platenmaatschappij een VHs band van de special heeft verstuurd naar EMI Usa, om het in Amerika op tv uit te zenden, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd ! Wel is de special uitgezonden in Nieuw Zeeland !

De opname is via ,via in handen beland van een stel Amerikaanse Kate Bush fans, die het opnieuw hebben uit gebracht ,als deel van een 2 Dvd set genaamd : Eat The Video.

Navraag bij De Tros leverde geen resultaat op jammergenoeg.  Aldus de Tros is de band  zoek geraakt, maar later bleek er toch weer een kopie van te zijn, Die recentelijk  in 2021 op You Tube is ge-upload !

 

 

Kate Bush tijdens de opname van het nummer

“Wuthering Heights”,dat in zijn geheel werd gefilmd binnen in het Spookkasteel, waar de voornamelijk show plaats vind en wat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek, omdat het afgescheiden is d.m.v. een glazen wand. Kate zong haar nummer te midden van bewegende grafzerken, en angstaanjagende gemuteerde wezens……

Kate moest behoorlijk vaak deze opname repeteren, omdat men bang was dat ze anders op plekken zou gaan staan, waar al de mechanische onderdelen lagen verborgen, die de grafzerken enz. laten bewegen !

Text Box:

Kate Bush op de binnenplaats van het spookslot , met een optreden van Moving.

 

Bedankt    Efteling  voor  deze foto !!

Een bij de ingang van het Spookslot geplaatste plaquette  zegt dat Kate Bush in 1978 zich niet weg liet jagen door de spoken en geesten!

The man with the child      Strange Phenomena         Wuthering Heights               Moving             The Kick Inside         Them HeavyPeople

For dear henk,

The one who is very much alive behind the dead camera

Thank you  Lots of Love,

Kate Bush

Op deze foto zie je de film-crew aan het werk met het opnamen van het nummer “Moving” op de binnenplaats van het Spookkasteel.

Er werd speciaal voor deze opname gebruik gemaakt  van een 15 meter hoge kraan, waar de camera aan bevestigt zat.

De persoon verantwoordelijk voor het camerawerk was Henk Gulikers. Kate Bush gaf hem na de 2 dagen filmen een heel persoonlijk kado mee!!

Prachtige foto’s  van Kate Bush  tijdens de opname van The man with the child in his eyes, die als tweede single van het album werdt gekozen.

Kate deed de video dans routine aan de rand van een vijver in de Efteling. Prachtig gefilmd.terwijl achter haar de zwanen op het meer lijken te zweven over het water.

Een van de leden van de film-crew was Henk Gulikers, die al het camera werk voor zijn rekening nam, en dat op een prachtige wijze heeft gedaan!!

Na twee lange dagen filmen zat het werk erop, en bedankte Kate Bush de cameraman met een heel persoonlijk en speciaal kado! Ze gaf hem een gesigneerde Lp met een persoonlijke boodschap voor Henk Gulikers!

Voor het nummer The Kick Inside, werd het haar van Kate Bush wit gemaakt, om meer de diepere achtergrond van het nummer naar voren te brengen!

Vooral de scène waar Kate Bush voor een waterval staat te zingen, maken deze opnamen tot een van de mooiste van de muziek special!