Text Box: It must have been a shock, two years ago, because Visitors of The Efteling were faced with a bizarre tombstone, which was placed nearby the haunted house.
The name of a legendary singer was carved into the stone, a singer who is very much alive, and besides an amusement park isn’t exactually a place for a tombstone. Did someone pull a bad joke here? 
For the answer, we need  to go back in time, 25 years ago. Kate Bush, still a young girl, and just finished her first record. She’s  just 19 years old, but she’s got a great voice! Her record company came up with the idea for a video. Her first single does sound a bit spooky, so why not make a video at The Efeling, who were just celebrating the opening of the new haunted castle. A great idea, and so it happened.
And there she is, next to Styrofoam tombstones, skeletons made of plastic, and fake ghosts. Despite all that, the director isn’t happy at all… ” there is something missing “ something that gives it an extra touch. He chats with the designers of the haunted castle, and after a few hours they  come up with something special, a  real tombstone with Kate her name on it ! Kate doesn’t really like it at first sight, your own tombstone while you’re still alive…But for the sake of the music special, she agreed with it. Later one,  it doesn’t seem to bother  her anymore…….
After all the filming was done, the tombstone was stored, and never seen again. Until last year, it showed up again, and everybody was wondering what it was all about….
Text Box: Text Box:

De special in de Efteling was een promotie voor Bush’ debuut-lp en de opening van het Spookslot, de destijds nieuwe publiekstrekker van het attractiepark. Toen de special werd uitgezonden, was het ook meteen het eerste Nederlandse televisieoptreden van de jonge zangeres.
Lange, zware dagen"Het waren hele heftige dagen”, herinnert lichtontwerper Bert Klos zich de opnamen van de twintig minuten durende special. “Er waren zoveel verschillende locaties en ik wilde het optreden van Bush overal zo goed mogelijk aanvullend ondersteunen met licht.” De Efteling was geen onbekend terrein voor Klos. De inmiddels gepensioneerde lichtontwerper had nota bene zelf meegewerkt aan het lichtplan in het Spookslot.
Ook Henk Gulikers, die het camerawerk voor zijn rekening nam, heugt zich de lange werkdagen nog: “We sliepen pas rond drie uur ’s nachts en om halfzeven ’s ochtends zaten we weer aan de ontbijttafel met Kate
en een kopje thee. Dat was in Hotel De Swaen in Oisterwijk.”
“Een kleine, korte Britse met een ijl stemmetje”, haalt lichtontwerper Klos zich Kate Bush voor de geest. “Maar echt een professional pur sang. Die vrouw was niet kapot te krijgen, die bleef maar gaan. Dan wilden wij even gaan zitten, en dan riep ze alweer: ‘come on guys!’ Ik kan me zelfs heugen dat een geluidsman rond één uur ’s nachts over zijn voeten struikelde van de slaap!”
PerfectieDie professionaliteit was ook Gulikers opgevallen. “Voor één nummer moest ze op een hoge paal staan. Dat was in het Spookslot en daarom heel moeilijk te belichten. Ik zei haar dat ze best even van die paal kon komen totdat wij klaar waren met de lampen maar ze wilde daar blijven staan totdat wij het licht perfect hadden. Ik heb zelden artiesten meegemaakt die zo nauw betrokken waren bij het resultaat. Ze heeft wel een uur op die paal gestaan”, lacht Gulikers.
Met name de beelden in het Spookslot waren erg lastig te maken voor de ploeg. Het was moeilijk
om alle techniek van de attractie weg te werken en met het goedkopere filmmateriaal moest alles er in één keer opstaan. Gulikers: “Als ik het nu terugkijk, valt het met wel op hoe langzaam de shotwisselingen zijn. Het is echt op de vrouw gespeeld, het ging helemaal om haar. Geen tussenshots met danseressen of zoiets. Voor die tijd is het prachtig om te zien.”
Bush bedankte cameraman Gulikers na de opnamen nog op een bijzondere manier: “Ik kreeg van haar een lp, daar had ze opgeschreven: ’For dear henk, the one who is very much alive behind the dead
camera’. Heel aardig vond ik dat. zich zeer op haar gemak.”

Kate haar broer  Paddy was  ook aanwezig bij de opname van de muziek special. Vanaf het begin maakt Paddy al prachtige foto’s  van Kate ,voor promotie doeleinden, en  tot de dag van vandaag doet hij dat nog steeds.

De foto’s die hij maakte op de Efteling, zijn kort erna ook gebruikt voor 2 posters, die zijn uitgegeven door de fanclub van Kate Bush.  Van de foto’s voor de opname van “ The man with the child in his eyes “  is een poster uitgebracht met 3 kleuren foto’s, onder de naam : LakeSide.  ( zie foto )

En een poster met foto’s van de opnamen voor “Moving “, deze poster is uitgebracht onder de naam :  Kate Bush –Lakeside

Af en toe kom je deze posters nog wel eens tegen op sites als

E-Bay.  Verder was bij de opname ook een Nederlandse Kate Bush fan aanwezig, die speciaal hiervoor naar de Efteling was gekomen, hij heeft ook verschillende mooie foto’s gemaakt, waarvan er een aantal op deze site staan

Het was wel even schrikken, twee jaar geleden. Bezoekers aan de Efteling stonden bij het Spookslot plotseling oog in oog met een nogal enge grafzerk.

Er stond namelijk de naam op van een legendarische zangeres. Maar die is nog springlevend en bovendien: wat moet zo’n grafzerk nou in een pretpark? Of had iemand een flauwe grap uitgehaald?

Voor het antwoord gaan we even terug in de tijd, een dikke 25 jaar geleden. Die zangeres is dan nog een jonge meid die net haar eerste plaat heeft gemaakt. Ze is nog maar 19, maar ze heeft een dijk van een stem. Haar platenmaatschappij heeft een leuk idee bedacht voor een videoclip. Het nummer klinkt namelijk een beetje spookachtig, en laat er nou nét een nieuw Spookslot in de Efteling zijn gebouwd. Kunnen ze daar mooi de clip opnemen, is het idee.
En dat gebeurt ook.

Daar staat ze: tussen piepschuimen grafzerken, skeletten van plastic en namaak-spoken. Maar de regisseur is niet helemaal tevreden. “Er moet nog iets bij…. Iets wat écht bij haar hoort”, zegt hij. Hij babbelt even wat met de makers van het spookslot en na een uurtje hebben ze iets moois: een echte grafzerk, met háár naam er op! De zangeres schrikt er wel even van, want zó vaak zie je je eigen naam natuurlijk niet op een grafsteen. Toch vindt ze het wel OK, en bij de opnamen danst ze vrolijk om de steen heen.

Maar ja, na de opnamen werd de grafzerk opgeruimd en werd nooit meer teruggezien… Tot vorig jaar, toen ‘ie er plotseling weer stond. En iedereen zich maar afvragen wat ‘ie daar nou deed...

De mensen die de Efteling muziek special hebben gemaakt zijn:


Graphics: Godske Holck Bruun
Film camera: Henk Gulikers
Lighting: Eli Huitema, Bert Klos
Sound: Piet Monnereau
Make up: Ab Gorter
Film Editing: Hans van Dongen
Video Editing: Evert Elbertse
Production and Assistant Director: Marianne Manders
Production and Director: Rien van Wijk

Text Box: Text Box:

Kate Bush met Them Heavy People op het  plein voor de Indische water lelies 

Kate op het dak van het spookslot  !

Moving
De special begint met een speciaal gemaakte grafsteen bedekt met bladeren. De wind blaast de bladeren weg om de naam "Kate Bush" te onthullen. Dan komt Kate in beeld, de eerste keer dat het Nederlandse publiek kennismaakt met haar zang en dans. Het nummer 'Moving' is opgenomen voor het Spookslot. Enkele luchtopnames zijn gemaakt met een kraan.

Wuthering Heights
Het bekendste nummer van Kate Bush, de hit uit 1978, werd opgenomen in de hoofdshow van het Spookslot, waar bezoekers niet kunnen komen. Kate komt uit de sarcofaag en draagt ​​een lange witte jurk. Lopend en dansend beweegt ze zich door de hoofdshow. Er is een rookmachine voor extra effect. Kate danst voor de galerij van de monniken, in de catacomben en tussen de grafstenen.

Them heavy people
Het nummer begint in de preshow van het Spookslot. We zien Kate in de kristallen bol van de Eastern Spirit, op het plein voor de Indische Waterlelies, en tussen de juryleden op het zolderraam in de hoofdshow van het Spookslot.


The Man wuth the child in his eyes
Dit nummer is opgenomen in de roei- en kanovijver, waar Kate tussen de zwanen zit. Voor extra effect is bij sommige opnamen een cirkel met zachte focus toegevoegd.

Strange phenomena
Wederom is Kate te zien in de kristallen bol van de Eastern Spirit, maar de camera zoomt uit om de volledige figuur te onthullen. In de andere shots van deze clip zien we Kate in de donkere gang van het Haunted Castle, waar ze naast haar spiegelbeeld staat. Ze draagt ​​een rood glinsterend tovenaarskostuum met een zwarte hoed en ze haalt een reeks gekleurde zakdoeken uit haar mouw. We zien haar verder dansen voor de Eastern Spirit en verder de donkere hal in (met een lege nis met blauw licht op de achtergrond, waar oorspronkelijk de bewegende schedels zijn).


The kick inside
Kate zit in een roeiboot die dienst doet als kist. Haar haar is grijs geverfd en ze draagt ​​een zwarte jurk met een sluier. Ze is omgeven door rode en witte bloemen. Aan het einde van het lied trekt ze haar sluier over haar gezicht en drijft de boot verder de vijver op. Hiermee eindigt de special.